چیلر چیست و چگونه می توان چیلر مناسب با موقعیت مکانی خود را پیدا کنید.
همراه گرامی الکترینو اگر درصدد انتخاب یک سیستم سرمایشی برای محل کار یا اقامت خود هستید یکی از گزینه های مد نظر شما میتواند چیلر باشد، ما در این مقاله قصد داریم در ابتدا به معرفی ساده چیلر و انواع آن بپردازیم و سپس با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی شما چیلر متناسب برای شما را معرفی کنیم.
فصل های مقاله به صورت زیر است:
- • چیلر چیست؟
- • انواع چیلرها
-
• چرا چیلر انتخاب بهتری نسبت به اسپیلت ها برای فضای اداری و مسکونی است؟
نحوه انتخاب چیلر مناسب :
- * شرایط اقلیمی
- * متراژ ساختمان
- * موقیعیت مکانی سیستم برای نصب
- * ضریب عملکرد (راندمان کاری)
- * تابلو برق مناسب
- * میزان صدا و لرزش سیستم
- * اهمیت سختی آب
- * تعمیرات و نگهداری بعد از نصب
- • نمودار مقایسه چیلر جذبی و تراکمی
- • 8 نکته کلیدی برای نصب و راه اندازی چیلر
چیلر چیست؟
چیلر یک وسیله ی برودت زاست. که در دو نوع جذبی و تراکمی ساخته شده است. در چیلر جذبی خنک شدن سیال (آب) سمت مصرف کننده به وسیله حرارت، خلا و فرآیند شیمیایی صورت میگیرد. اما در چیلر های تراکمی این سیکل توسط تراکم گاز صورت میگیرد.
انواع چیلر ها
1. چیلر جذبی (ابزوشن)
2. چیلر تراکمی
تقسیم بندی چیلر های تراکمی بر اساس نوع کمپرسور به صورت زیر است:
- a. سانتریفیوژ
- b. اسکرو
- c. اسکرال
- d. سیلندر پیستونی
برای مطالعه بیشتر و آشنایی کامل با انواع کمپرسور ها در مقاله های بعد با ما همراه باشید.
و براساس سیستم خنک کننده کندانسور، چیلر ها به دو دسته زیر تقسیم بندی میشوند:
- * هوا خنک
- * آب خنک
و برای معرفی چیلر ها از این تقسیم بندی ها استفاده می شود. مثال:
- * چیلر تراکمی اسکرو آب خنک
- * چیلرتراکمی اسکرال هوا خنک
چیلر جذبی
چیلر های جذبی برای منتقل کردن گرمای سمت مصرف کننده و خنک کردن سیال (آب) دارای دو بخش ابزوربر و اواپراتور هستند، که سیال داخل محفظه اواپراتور(آب مقطر) در فشار خلا قرار دارد، که باعث تبخیر سیال در دمای 5 درجه سانتی گراد می گردد. بخار داخل محفظه اواپراتور توسط ماده ای به نام لیتیوم بروماید که نوعی نمک رطوبت گیر است جذب می شود و باعث کاهش فشار محفظه اواپراتور می شود و بعد از جذب رطوبت محلول لیتیوم بروماید به وسیله ی پمپ ابزوربر به سمت ژنراتور میرود که ژنراتور (مشعل حرارتی ، بخار آب) با انتقال انرژی حرارتی به محلول لیتیوم بروماید باعث جدا شدن رطوبت و غلیظ شدن محلول برای جذب مجدد بخار آب مقطر داخل اواپراتور و تولید مجدد برودت برای سیال اواپراتور می شود.
چیلر های تراکمی آب خنک
چیلرتراکمی آب خنک از قسمت های مختلف الکتریکی و مکانیکی تشکیل شده است که اساس کار کرد آن به این صورت است : گاز بعد از انتقال برودت خود به سیال ( آب) داخل اواپراتور بعد از گرم شدن به وسیله ی کمپرسور ساکشن شده و بعد از عبور از لوله دیس شارژ به سمت لوله های کنداسور میرود و بعد از انتقال گرمای گاز به سیال (آب) داخل کندانسور خنک شده و تبدیل به مایع میشود و بعد به وسیله شیر اکسپنشن ول (شیر انبساط) از مایع تبدیل به گاز میشود و باعث تولید برودت و خنک شدن مجدد آب سمت مصرف کننده میشود، که آب سمت مصرف کننده که یک مسیر بسته (سیرکوله) است به وسیله ی پمپ ها و لوله های اصلی و فرعی به کوئل و فن کوئل های زمینی و هوایی میرسد و بعد از برخورد هوای فن به کوئل داخل فن کوئل برودت آب به محیط مصرف کننده ( کارمندان یا منازل) منتقل میشود، بعد از انتقال برودت، آب گرمای داخل محوطه را جذب و به وسیله ی خطوط اصلی و فرعی و پمپ های برگشت به اواپراتور رسیده و مجددا خنک میشود.
برای شناخت ترموستات فن کوئل (کلید فن کویل) شما را به مطالعه مقاله زیر دعوت میکنیم : اگر برای اولین بار با کلید فن کویل ( ترموستات فن کویل) بر خورد داشته اید و طرز کار آن را نمیدانید خواندن این مقاله را به شما توصیه میکنم .
چیلر های تراکمی هوا خنک
طرز کار کرد چیلر های تراکمی هوا خنک همانند چیلر های آب خنک است با این تفاوت که سیال داخل کندانسور (آب) در چیلر های آب خنک به وسیله برج خنک کننده و هوای محیط خنک میشود اما در چیلر های هوا خنک، گاز داخل لوله های کندانسور به وسیله ی هوای دمیده شده توسط فن و رادیاتورها خنک میشود.
چرا چیلر انتخاب بهتری نسبت به اسپیلت ها برای فضای اداری و مسکونی است؟
یکی از نکاتی که هنگام انتخاب سیستم سرمایشی بسیار مهم است انتخاب بین اسپیلت ها (کولرگازی) و چیلر است ، ما در ادامه نکاتی را بیان میکنیم که به شما کمک میکند انتخاب مطمئن تری داشته باشید.
یکی ازنکات مهم و بسیار حائز اهمیت ظرفیت سرمایشی چیلر نسبت به اسپیلت هاست. اسپیلت را معمولا نمیتوان برای مکان های بالا تر از 150 متر استفاده کرد، کما اینکه اگر این محیط هم دارای چند بخش مجزا باشد برای رسیدن به دمای مطلوب باید برای هر بخش اسپیلت مجزا تهیه کرد، اما در فضاهای کوچک و حتی آپارتمان هایی با واحد های کم می توان با مینی چیلر سرمایش مورد نیاز را به صورت یک نواخت ایجاد کرد. (مینی چیلر ها را میتوان در فضاهای کم مانند پشت بام یا بالکن به راحتی نصب و راه اندازی کرد.) اگر تعداد اتاق و سالن ها زیاد باشد به علت نصب کندانسور های اسپیلت بر روی نمای ساختمان از لحاظ زیبایی نمای ساختمان دچار مختل میشود، در صورتی که تجهیزات چیلر به طور کامل در موتورخانه نصب میشوند و بروت از طریق فن کوئل های سقفی یا زمینی به سمت مصرف کننده منتقل میشود. سیستم لوله کشی چیلر و فن کوئل ها قابلیت تامین گرمایش را نیز دارند و با استفاده از یک آبگرمکن، پکیج و یا شوفاژ خانه میتوان در فصول سرد از این سیستم برای تامین گرمایش هم استفاده کرد، در صورتی که اسپیلت ها توان گرمایشی کمی دارند و مصرف انرژی آنها برای مصارف گرمایش بسیار بالا بوده و مقرون به صرفه نیست.
نحوه انتخاب چیلر مناسب
شرایط اقلیمی
با توجه به شرایط اقلیمی هر منطقه(سردسیر، گرمسیر، معتدل) ظرفیت سرمایش چیلر متغییر است هر چه منطقه گرم و خشک تر باشد باید از چیلر هایی با ظرفیت بیشتر استفاده کرد.
متراژ ساختمان
در نظر گرفتن متراژ ساختمان برای محاسبه تن تبرید مورد نیاز هنگام خرید چیلر حائز اهمیت است، به طور مثال در مناطق سردسیر هر 40 متر مربع یک تن تبرید و در شرایط آب و هوایی معتدل و گرم میزان متراژ ساختمان برای در نظر گرفتن تن تبرید مورد نیاز کمتر در نظر گرفته میشود. ضریب عملکرد (راندمان کاری) نسبت برودت تولیدی به انرژی مصرفی را ضریب عملکرد گویند که در چیلر های تراکمی 1.5 برابر بیشتر از جذبی است. تابلو برق مناسب در نظر گرفتن قطعات مناسب تابلو برق، فرمان و قدرت برای جلوگیری از شوک استارتینگ دستگاه جز نکات قابل توجه و مهم است، که میتواند در انتخاب مدار PLC و سافت استارت ها و کنتاکتورهای مناسب با ظرفیت چیلر کمک کننده باشد.
موقیعیت مکانی سیستم برای نصب
در نظر گرفتن فضای مناسب برای جانمایی و نصب چیلر در انتخاب نوع چیلرحائز اهمیت است. به طور مثال در موتور خانه ها بهتر است از چیلر های تراکمی آب خنک یا چیلر جذبی استفاده شود، در پشت بام ها و فضای آزاد بهتر است از چیلر های تراکمی هوا خنک استفاده شود و در صورت استفاده از مینی چیلر برای واحد ها میتوان جانمایی چیلر را در بالکن هر واحد در نظر گرفت.
ضریب عملکرد (راندمان کاری)
نسبت برودت تولیدی به انرژی مصرفی را ضریب عملکرد گویند که در چیلر های تراکمی 1.5 برابر بیشتر از جذبی است.
تابلو برق مناسب
در نظر گرفتن قطعات مناسب تابلو برق، فرمان و قدرت برای جلوگیری از شوک استارتینگ دستگاه جز نکات قابل توجه و مهم است، که میتواند در انتخاب مدار PLC و سافت استارت ها و کنتاکتورهای مناسب با ظرفیت چیلر کمک کننده باشد.
میزان صدا و لرزش سیستم
میزان صدا و لرزش چیلر های جذبی معمولا کمتر از چیلر های تراکمی است.
اهمیت سختی آب
در چیلر های جذبی سختی آب حائز اهمیت است در صورتی که در چیلر های تراکمی از اهمیت کمتری برخوردار است.
تعمیرات و نگهداری بعد از نصب
در نظر گرفتن هزینه های تعمیرات و نگهداری پس از خرید یکی از نکاتی است که باید در نظر گرفته شود . به طور مثال:1. آیا قطعات یدکی چیلر انتخابی در بازار کشور موجود است؟ (چیلر های سانتریفیوژ به علت نبود قطعات خارج از سرویس هستند.)
2. آیا هزینه قطعات یدکی مقرون به صرفه است؟
نمودار مقایسه چیلر جذبی و تراکمی
برای مقایسه بهتر چیلر تراکمی و جذبی نمودار زیر رسم گردیده است و تفاوت های آنها در 8 پارامتر کلیدی بررسی شده است.
8 نکته کلیدی برای نصب و راه اندازی چیلر
1. فندانسیون ساختمان باید مناسب برای اجرا و نصب چیلر باشد. (در این باره نیاز به نظر کارشناس است.)
2. تابلو برق مورد نیاز برای چیلر، تابلو برق قدرت ( برای حفاظت بیشتر)است.
برای شناخت تابلو برق ها شما را به مطالعه مقاله زیر دعوت میکنیم : هر آن چیز که شما به عنوان یک مبتدی باید راجب تابلو برق بدانید.
3. انتخاب سطح مقطع کابل مناسب از تابلو اصلی به تابلوی چیلر و سطح مقطع کابل مناسب ارت، برای محافظت هر چه بیشتر دستگاه بسیار حائز اهمیت است.
4. کلید اتوماتیک مورد نیاز باید با توجه به توان مصرفی کمپرسورانتخاب و در تابلو برق اصلی تعبیه شود.
5. استفاده از سافت استارت ها به جای مدار کنتاکتوری برای راه اندازی قسمت مکانیکی چیلر تنش ها و کنش های این قسمت را به حداقل میرساند و مصرف انرژی را کاهش می دهد.
6. ظرفیت برج خنک کننده مورد نیازبرای چیلر باید با دقت و طبق نظر کارشناس برآورد شود.
7. محل قرار گیری برج خنک کننده در راندمان بیشتر چیلر بسیار تاثیر گذار است و باید با دقت بالا انتخاب شود.
8. دقت در انتخاب تابلو برق مورد نیاز برای برج خنک کننده و سطح مقطع کابل مورد نیاز از تابلو به فن، برج برای حفاظت بیشتر حائز اهمیت است.
دیدگاه
سلام پیام کامنت من