تعریف کنترل فاز به زبان ساده و لزوم استفاده از کنترل فاز
یکی از پر کاربرد ترین تجهیزات در تابلو برق های سه فاز کنترل فاز است و تیم الکترینو قصد دارد در این مقاله به زبان ساده به معرفی کنترل فاز و اهمیت این قطعه در تابلو برق بپردازد.

قبل از تعریف کنترل فاز باید این نکته را یاد آور شد که موتور های سه فاز بر اثر القای مغناطیسی و حالت ستاره یا مثلث که توسط 3 فاز ایجاد می شود ، کار می کنند.
حال اگر حین کار یک موتور سه فاز نحوه چیدمان و ترتیب فاز ها جابه جا شود ، القای مغناطیسی نیز تغییر جهت می دهد و به همین دلیل جهت حرکت موتور نیز معکوس می شود و این امر می تواند خسارات جبران نا پذیری مانند موارد زیر ایجاد کند :
1. سوختن سیل مکانیکی در پمپ های آبی که به الکتروموتورهای سه فاز وصل هستند
2. خورد شدن اسکرو هادر چیلر های اسکرو ها
3. تغییر مکش به دهش در اگزاست ها یا هوا کش های سه فاز
4. تغییر جهت حرکت آسانسور
5. ......
موارد بالا نشان دهنده این است که توالی فاز ها در حرکت موتور های سه فاز نقش بسیار مهمی دارد و برای جلوگیری از بروز خسارات سنگین استفاده از کنترل فاز که نقش به سزایی در جلوگیری از خسارات دارد بسیار ضروری است.

درواقع کنترل فاز مدام در حال رصد خط است و در صورت بروز کوچک ترین تغییر(مانند: تغییر زاویه فاز ها یا تغییر در توالی آنها) نسبت به فرمانی که حین راه اندازی موتور سه فاز به کنترل فاز داده شده است جریان برق را قطع می کند.
در هنگام کار با کنترل فاز به خطاهایی بر خورد خواهید کرد که برای رفع آنها می توانند مقاله هر چیز که لازم است راجب کنترل فاز و خطا آن بدانید را مطالعه کنید.
در واقع کنترل فاز قلب تابلو برق های فرمان موتورهای سه فاز است و برای حفاظت از افراد و تجهیزات نقش حیاتی دارد.
نکته : در صورت معیوب شدن یا سوختن کنتر فاز فرمان کنترل فاز را یکسره نکنید زیرا خسارات سنگینی به بار خواهد آمد.
قبل از معدوم کردن کنترل فاز خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم: جادوی کلید ریست (Reset) در کنترل فاز
برای این مطلب تا کنون دیدگاهی ثبت نشده است